zorgaanbieders
Zorgaanbieders
Home >> Moxa >> Sint Maartensvlotbrug
Zoek en vind uw zorgaanbieder bij u in de buurt of in een bepaalde regio

OOSTERBAAN PRAKTIJK VOOR ELEKTRO-ACUPUNCTUUR

Blockhuysenlaan 2
1736EV, ZIJDEWIND
Telefoon: 0224-217350
meer info >>
4.0Km

ACUPUNCTUUR JOOP SCHAAFSMA

Jewelweg 7b
1759HA, CALLANTSOOG
Telefoon: 0224-583808
meer info >>
8.9Km

INSTITUUT VOOR BIOCYBERNETISCHE THERAPIE DREUMER

Krusemanlaan 52
1701VN, HEERHUGOWAARD
Telefoon: 072-5714878
meer info >>
12.4Km

HOBERG ACUPUNCTUUR H R

Lindenlaan 42
1701GV, HEERHUGOWAARD
Telefoon: 072-5741157
meer info >>
13.3Km

FABRIEK ARTS MEDISCH CENTRUM ACUPUNCTUUR A J

Prins Hendriklaan 30
1862EL, BERGEN (NH)
Telefoon: 072-5896100
meer info >>
13.8Km


Moxa informatie

Een belangrijk aspect van acupunctuurbehandeling is behandeling met moxa. De geur van moxa is het handelsmerk van vrijwel iedere acupunctuurpraktijk. Hij lijkt een beetje op 'weed-' of 'hasj-geur', maar is minder bedwelmend. Moxa is een gedroogd kruid. Het geeft bij verbranding een doordringende warmte. Daardoor kunnen punten worden gestimuleerd.

Moxa: gedroogde artemisia vulgaris (bijvoet)

Moxa is gedroogd blad van bijvoet. Bijvoet of alsem is een plant die vrijwel overal ter wereld voorkomt, vooral op ruigtes, in bermen en greppels. Het staat bijvoorbeeld ook op de stoep om de hoek bij De Kraanvogel. De wetenschappelijke naam is artemisia vulgaris (gewone artemisia). Ook andere artemisia-soorten worden in de Chinese geneeskunde gebruikt. Zo wordt de artemisia qinghao gebruikt bij malaria (tegenwoordig zelfs in de reguliere tropengeneeskunde). De plant kan wel twee meter hoog worden, heeft donkergroen geveerd blad en kleine wat pluizige bloempjes. Hij ruikt geurig als je het blad of de bloempjes tussen je vingers wrijft.

Vormen van moxa

  • De meest bekende vorm van moxa is de moxastick/moxasigaar; moxa is samengeperst en in verschillende lagen vloeipapier gerold; de punt van de 'sigaar' wordt aangestoken en gaat gloeien; deze gloeiende punt wordt boven een acupunctuurpunt of een gebied gehouden en geeft daar een weldadige, doordringende warmte.
  • Een plukje losse moxa kan om het uiteinde van een naald bevestigd worden; door dit aan te steken gaat de warmte via de naald naar binnen.
  • Er zijn ook mini-moxasigaartjes, die je om het uiteinde van een naald kunt bevestigen en ook is er 'reukloze' moxa; deze is zodanig bewerkt tot een soort houtskoolstaafje zodat de karakteristieke moxageur en moxarook veel minder zijn.
  • In China wordt vaak gewerkt met moxa op de huid; de huid wordt daardoor net wel of net niet verbrand; dit geeft een sterker effect, maar is hier voor de meeste mensen niet acceptabel; in Japan gebeurt dit ook, maar dan met heel kleine korreltjes (rijstkorrel-grootte) die worden gedoofd zo gauw je de hitte voelt.
  • verder kan de losse moxa in soort doos (moxadoos) met fijn gaas erin een paar centimeter boven de huid worden gebrand; hiermee kan een groter gebied in één keer worden behandeld.

Bovenstaande tekst is goedgekeurd door: R. Coumans - Acupuncturist en Homeopaat